Hodowla kur może być fascynującym zajęciem i źródłem dodatkowego dochodu. Jednak, aby kury mogły się rozwijać prawidłowo, muszą dostawać wodę w odpowiedniej ilości. Jest ona niezbędna do utrzymania prawidłowej temperatury ciała, transportu składników odżywczych oraz usuwania produktów przemiany materii. Dlatego tak ważny jest wybór odpowiedniego poidła dla kur. Na jakie warto się zdecydować? Tego dowiesz się z naszego dzisiejszego artykułu!

Jak wybrać najlepsze poidło dla kur? Podpowiadamy
fot. sklepagri.pl

Czym kierować się przy wyborze najlepszego poidła dla kur?

Kupując poidło, warto zwrócić uwagę na kilka elementów. Najważniejsze jest to, aby było ono trwałe i solidne. Istotne jest również to, z jakiego materiału jest wykonane. Najlepszym wyborem będą poidła dla kur zrobione z plastiku lub metalu. Kolejnym ważnym elementem jest jego rozmiar. Kurom potrzeba dużej ilości wody, dlatego warto wybrać takie poidło, które ma odpowiednią pojemność. Najlepsze będą naczynia mieszczące od 5 litrów wzwyż. Ostateczna wielkość powinna zależeć jednak przede wszystkim od wielkości Twojej hodowli, a także wielkości hodowanych kurczaków. Nie zapominaj także, że malutkie kurczęta potrzebują naczynia w rozmiarze mniejszym niż dorosła kura. Należy pamiętać również o tym, że kury lubią pić czystą i świeżą wodę, dlatego warto regularnie ją wymieniać. Koniecznie trzeba też zadbać o to, żeby poidło było umieszczone w bezpiecznym miejscu, tak aby kury nie mogły się na nie wdrapać i rozlać płynu.

↓ Kontynuuj czytanie po reklamie ↓

Idealne poidło dla kur – czyli właściwie jakie?

Jakie jeszcze cechy będą świadczyć o tym, że dane poidło będzie odpowiednie dla Twojego drobiu? Z pewnością będzie to głębokość naczynia, która umożliwi ptakowi swobodne sięgnięcie do środka i pobranie odpowiedniej ilości wody. Jego krawędzie powinny być zaokrąglone. Dzięki temu unikniesz sytuacji, w której kura mogłaby się skaleczyć. Ponadto warto zwrócić uwagę na to, aby poidło było stabilne i by nie przewracało się, gdy ptak przypadkowo go dotknie. Pamiętaj jednak, że nawet najlepsze naczynie musi być regularnie dezynfekowane i czyszczone. W innym wypadku może stać się ono źródłem chorób, które rozniosą się po całym kurniku.

Reklama: