Płynne złoto prosto ze słonecznej Italii to podstawa kuchni śródziemnomorskiej. Dodawana do wielu potraw, sałatek czy spożywana ze świeżo wypieczonym chlebem, smakuje po prostu wyśmienicie. Nic dziwnego, że również i inne kraje Europy zachwyciły się tym produktem. Mowa oczywiście o włoskiej oliwie z oliwek. Czy wiedziałeś jednak, że można wykorzystać ją nie tylko w kuchni? Więcej informacji na temat pozostałych zastosowań oliwy znajdziesz w naszym dzisiejszym artykule.

Nie tylko kuchnia? Jakie jeszcze właściwości posiada włoska oliwa z oliwek?
fot. clickitalia.pl

Jakie cenne substancje znajdują się we włoskiej oliwie z oliwek?

Oliwa z oliwek stała się produktem pierwszej potrzeby dla wszystkich miłośników dań wywodzących się ze słonecznej Italii. Nic dziwnego więc, że to właśnie Włochy są jednym z czołowych producentów tego roślinnego tłuszczu. Należy jednak zwrócić szczególną uwagę na to, na jaki jej rodzaj się decydujemy. Najlepiej jest używać wyłącznie oliwy najwyższej jakości, czyli takiej z dopiskiem Extra Virgin. Oznacza to, że tłuszcz pochodzi z pierwszego tłoczenia na zimno. Taki produkt nie tylko będzie smakował najlepiej, ale i będzie posiadał szereg składników, które przyniosą nam wiele korzyści. Co zawiera więc włoska oliwa z oliwek? Będą to przede wszystkim kwasy Omega-9, Omega-3 oraz 6, a także kwasy jednonienasycone i witaminy: A, E, D i K. Ponadto można znaleźć tam związki fenolowe i karotenoidy czy składniki mineralne, takie jak fosfor, potas oraz magnez. W skład oliwy wchodzi też oleaceina oraz przeciwutleniacze, które skutecznie zwalczają wolne rodniki.

Zobacz:   Bezpłatne badania kontrolne w Zielonej Górze w ramach akcji "Zdrowie pod Kontrolą"

Włoska oliwa z oliwek i jej właściwości prozdrowotne

Jeśli uważnie przeczytałeś powyższy akapit, na pewno zauważyłeś, jak wiele składników oliwy z oliwek wpływa dobroczynnie na nasze zdrowie. Nic więc dziwnego, że osoby zamieszkujące tereny basenu Morza Śródziemnego – tam, gdzie króluje oliwa – rzadziej chorują na astmę, alergiczne choroby błony śluzowej nosa oraz różnego rodzaju choroby serca i układu naczyniowego. Regularne spożywanie oliwy z oliwek może wspomóc również profilaktykę miażdżycy, nowotworów, cukrzycy czy opóźnić rozwój choroby Alzheimera. Oliwa wykazuje również silne działanie antybakteryjne oraz antywirusowe. Doskonale oczyszcza układ trawienny, a także pomaga zwalczyć stany zapalne organizmu.

Zobacz:   Zimowa pielęgnacja twarzy — naturalna ochrona twarzy i ust

Włoska oliwa z oliwek w kosmetyce

Oliwa z oliwek wykorzystywana jest nie tylko w medycynie, ale także i w kosmetyce. Używa się jej do produkcji licznych kosmetyków, takich jak kremy, mydła, balsamy czy kosmetyki dla najmłodszych. Oliwa przeciwdziała bowiem procesom starzenia się skóry, doskonale natłuszcza, odżywia i odbudowuje barierę lipidową naskórka. Koi też skórę i wygładza zmarszczki. Wydaje się więc, że ten naturalny tłuszcz to prawdziwy skarb natury!

Co o tym sądzisz? Zostaw komentarz