Jeden z nowosolskich sklepów został nagrodzony w 56. konkursie „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym 2024”. Eksperci wyróżnili wyroby przygotowywane na miejscu przez doświadczonych rzeźników ze sklepu Intermarché w Nowej Soli.
Własna wędzarnia to jeden z głównych atutów sklepów sieci działających w Grupie Muszkieterów. Wyroby własnej produkcji, przygotowywane według tradycyjnych receptur, zyskały uznanie i zostały docenione przez ekspertów konkursu „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym 2024”. Jedną z nagrodzonych placówek jest sklep Intermarché w Nowej Soli. Jury konkursowe doceniło wyrabianych lokalnie aż 5 produktów: boczek rolowany, kiełbasę staropolską, boczek w przyprawach, kiełbasę pieprzową surową, kiełbasę ze świniobicia. Ponadto, placówka otrzymała specjalny dyplom za uzyskanie wysokich not w ocenie sensorycznej produktów wytwarzanych metodami tradycyjnymi: za kiełbasę staropolską, boczek w przyprawach i kiełbasę ze świniobicia.
Sukces nowosolskich wyrobów to zasługa doświadczonych rzeźników, na czele z Andrzejem Kaczmarkiem, mistrzem masarstwa, który od ponad 50 lat jest związany z branżą, a od dekady odpowiada za produkcję wyrobów mięsnych i wędliniarskich metodą tradycyjną w sklepie Intermarché w Nowej Soli.
Sklep w Nowej Soli należy do przedsiębiorców Janusza i Edyty Bartkowiaków, którzy od lat prowadzą własną działalność pod szyldem Muszkieterów. Sklep funkcjonuje od 2003 roku przy ul. Matejki 16a, drugą placówkę małżeństwo prowadzi w Głogowie, przy ul. Kazimierza Sprawiedliwego 4.
– Pragnę bardzo podziękować jury plebiscytu za wyróżnienie naszych wyrobów. Jest to ogromny sukces naszego sklepu, ale przede wszystkim ludzi, którzy go tworzą. Cieszę się, że mam szczęście pracować z zespołem, dla którego tak ważna jest jakość produktów i zaangażowanie w wysoki poziom usług. Nieocenione jest doświadczenie Andrzeja Kaczmarka, naszego mistrza masarstwa oraz całej naszej załogi, dzięki której tę nagrodę zdobyliśmy. Dziękuję również klientom, którzy każdego dnia udowadniają swoją lojalnością, że oferta naszego supermarketu trafia w ich gusta – mówi Janusz Bartkowiak, współwłaściciel sklepów Intermarché w Nowej Soli i Głogowie.
Konkurs „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym 2024” jest organizowany co roku przez Zakład Technologii Mięsa i Tłuszczu Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego (IBPRS-PIB) pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wyróżnia on najlepszych producentów i najwyższej jakości przetwory mięsne. W tym roku jury oceniało 141 próbek wyrobów z 42 zakładów mięsnych.
Konkurs odbywa się dwuetapowo. Pierwszy etap obejmował oceny sensoryczne, przeprowadzone przez zespoły rzeczoznawców, w skład których weszli przedstawiciele przemysłu, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, SGGW, Federacji Konsumentów, SITSPOŻ-u oraz pracownicy Instytutu. Drugi etap konkursu objął badania chemiczne na zgodność z normami jakościowymi i aktualnymi przepisami dotyczącymi stosowania dozwolonych substancji dodatkowych.