Grillowanie to metoda gotowania, w której do przyrządzania potraw wykorzystuje się otwarty ogień i wysokie temperatury. Przygotowywanie jedzenia na ogniu znane jest od ludzkości już od tysięcy lat i nadal pozostaje jedną z najczęściej stosowanych metod gotowania. Grillowane potrawy mają charakterystyczny smak dymu, który sprawia, że mają tak wielu wielbicieli. Grillowanie zapewnia potrawom wiele korzyści, które nie są dostępne w przypadku innych metod gotowania. Tekstura, kolor i smak potraw z grilla są inne niż w przypadku potraw smażonych czy gotowanych. Grillowane dania zachowują też bardzo dużo składników odżywczych, są więc zdrowe i pełnowartościowe.
Broil King to producent grilli gazowych i sprzętu do grillowania znany na całym świecie. Firma oferuje różne modele produktów z kategorii grilli gazowych i akcesoriów dla swoich klientów. Na rynku można znaleźć grille Broil King m.in. z serii Imperial, Regal, Baron czy Signet. Wystarczy przejrzeć dostępne modele i zdecydować, który z nich chcemy postawić w swoim ogrodzie.
Grille Broil King – jakie korzyści płyną z grillowania?
Grillowanie to świetny sposób przyrządzania potraw na świeżym powietrzu. Dzięki niemu można poczuć aromat dymu z ogniska i cieszyć się świeżym powietrzem podczas letnich wieczorów wraz z przyjaciółmi czy rodziną. Grillowane potrawy są także zdrowsze niż ich smażone odpowiedniki.
Grillowanie, jak zostało wyżej wspomniane, niesie ze sobą także pewne korzyści zdrowotne. Potrawy z grilla zachowują więcej składników odżywczych niż te przyrządzanie w inny sposób. Wysoka temperatura szybko sprawia, że żywność jest gotowa do spożycia. Tłuszcz wytapia się z jedzenia, dzięki czemu dania są lżejsze i bardziej lekkostrawne. A ponieważ ten rodzaj przygotowywania jedzenia wykorzystuje tylko bezpośrednie ciepło, nie wymaga tak dużej ilości tłuszczu, jaka jest konieczna np. w trakcie smażenia. Posiadając sprzęt taki jak grill gazowy Broil King, można cieszyć się zdrowymi i pysznymi potrawami.
Ogrodowe grille gazowe marki Broil King – czym w ogóle jest grill gazowy?
Grill gazowy to rodzaj urządzenia, którego można używać w ogrodzie, ale także na balkonie czy tarasie. Grille gazowe są zwykle droższe niż grille na węgiel drzewny, ale świetnie sprawdzają się, gdy chcemy ugotować dużo jedzenia i rozpalać grill nawet podczas wietrznych dni.
Grille gazowe Broil King to sprzęt wysokiej jakości. Wykonane są z najlepszych materiałów, takich jak m.in. stal nierdzewna. Posiadają wytrzymały ruszt i solidne palniki, dzięki czemu mogą służyć bezawaryjnie przez długi czas. Palniki w technologii Dual-Tube, których używa się w grillach Broil King, gwarantują równomierne i optymalne nagrzewanie, dzięki czemu potrawy grillują się w odpowiednim, równym tempie. Dwustronny ruszt żeliwny Flav-R-Cast doskonale przewodzi temperaturę i sprawia, że można dostosować sposób przygotowywania potraw do preferencji kucharza.
Broil King – grille gazowe najwyższej klasy. Na co zwrócić uwagę, kupując grill?
Przymierzając się do zakupu grilla, warto rozważyć kilka rzeczy.
- Rozmiar: powinno się wybierać grill, w oparciu o to, jaką ilością miejsca dysponujemy, ale także ile żywności planujemy gotować w jednym czasie. Jeśli chcemy grillować gotować steki i karkówkę tylko raz na jakiś czas, wystarczy jeden z mniejszych modeli. Jeśli jednak planujemy często urządzać przyjęcia lub przyjmować przyjaciół, a także grillować kilka dań na raz, większe modele będą w sam raz.
- Dodatkowe akcesoria: wybór jednego z modeli grilli gazowych to najważniejszy moment, ale należy pamiętać, że warto mieć też pod ręką akcesoria przydatne podczas grillowania. Łopatki, szczypce, rożen, kamień do pizzy – są różne rodzaje akcesoriów polecanych do użycia z grillem gazowym. Warto rozeznać się w ofercie, kupując grill.
- Budżet: to sprawa oczywista. Trzeba wiedzieć, na ile możemy sobie pozwolić, wybierając jeden z grilli. Większe modele naturalnie będą posiadać więcej funkcji, ale będą też więcej kosztować. Grille ogrodowe o mniejszych gabarytach i mniejszej liczbie udogodnień będą tańsze. Wszystko zależy od tego, jaką kwotą dysponujemy.
Grille gazowe marki Broil King. Grill gazowy a tradycyjny grill węglowy
Grill Broil King to świetny wybór dla osób, które uwielbiają zdrowe potrawy, które posiadają charakterystyczny dymny aromat i wyśmienity smak. Takie są właśnie mięsa i warzywa przygotowywane na grillu. Jednak czym grille gazowe różnią się od tradycyjnych grilli węglowych?
- Grille gazowe odznaczają się większą łatwością obsługi niż grille na węgiel drzewny – największą zaletą grilla gazowego jest to, że nie trzeba zajmować się kłopotami związanymi z węglem drzewnym. Nie trzeba nosić ciężkich worków z brykietami, kupować specjalnych płynów do rozpalania czy podpałek do węgla drzewnego. Wystarczy wcisnąć przycisk zapalarki i zaczynać grillowanie.
- Grille gazowe są również wygodniejsze, ponieważ łatwiej je rozpalić i nagrzewają się szybciej niż grille na węgiel drzewny. Pracują one również w stałej temperaturze, co ułatwia prawidłowe przyrządzanie potraw bez ich rozgotowywania. Wysokość temperatury można wygodnie ustawiać za pomocą specjalnego pokrętła.
- Grille gazowe Broil King mają wbudowany termometr, dzięki któremu można w bardzo łatwy i szybki sposób sprawdzić temperaturę pod pokrywą. Dzięki temu wiemy, kiedy potrawy są gotowe i nie musimy się martwić, że zbytnio się wysuszą.
- Grille gazowe są łatwe w obsłudze i czyszczeniu, wytwarzają mniej dymu niż grille węglowe, nie trzeba też sprzątać popiołu z brykietu. Nie ma więc potrzeby, by się martwić o zabrudzenie ubrania czy płytek na tarasie pyłem z węgla – tutaj wykorzystuje się butlę gazową.
Artykuł powstał przy współpracy z sklepem https://4prestige.pl w którego ofercie znaleźć można wędzarnie i grille ogrodowe.