Konkurs Lubuska Mega Dynia 2022 wystartował. To już druga edycja konkursu skierowanego do mieszkańców województwa lubuskiego w którym zadaniem uczestników jest wyhodowanie jak najcięższej dyni.
Konkurs Lubuska Mega Dynia 2022 skierowany jest do mieszkańców województwa lubuskiego, w tym m.in. do szkół, kół gospodyń wiejskich, sołectw, gospodarstw agroturystycznych, działkowców, osób fizycznych, przedsiębiorstw, organizacji i instytucji mających siedzibę na terenie województwa lubuskiego. W tym roku konkurs odbywa się w innej formule, dlatego warto przed zgłoszeniem zapoznać się z regulaminem [tutaj ].
Organizatorzy zapraszają do konkursu wszystkich, którym zależy na zdrowym trybie życia, na zdrowej żywności i ekologicznej uprawie roślin. To właśnie z myślą o propagowaniu wśród mieszkańców województwa własnych, nawet niewielkich upraw ekologicznych, zaplanowano organizację konkursu.
– Celem konkursu jest między innymi popularyzacja uprawy dyni i jej walorów żywieniowych – mówi wicemarszałek Stanisław Tomczyszyn zachęcając do startu w drugiej edycji konkursu Lubuska Mega Dynia podczas środowej konferencji prasowej przed siedzibą UMWL.
Prezes Lubuskiego Związku Młodzież Wiejskiej Małgorzata Smyk podkreślała, że celem konkursu jest zabawa i propagowanie postaw proekologicznych: – Chcemy chronić środowisko, chcemy, żeby to była dobra zabawa. Zachęcam dzieci, młodzież, szkoły, organizacje, Mega Dynia to megasprawa, a dbanie o taką roślinę zapewni dobrą zabawę – mówiła Małgorzata Smyk.
Lubuska Mega Dynia 2022
Konkurs Lubuska Mega Dynia 2022 będzie miał dwie kategorie: Open – bez badania dyni urządzeniem pomiarowym oraz kategorię Dynia ekologiczna w której dynie będą zweryfikowania urządzeniem pomiarowym Greentest. W obu kategoriach za pierwsze trzy miejsca przewidziano nagrody pieniężne. Najwięcej bo aż 1000 zł zgarnie zwycięzca konkursu, zdobywca II miejsca 600 zł, a III miejsce zostanie nagrodzone kwotą 400 zł.
Finał konkursu Lubuska Mega Dynia 2022 zaplanowano 2 października na terenie Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze Ochli. Wychodowaną dynię należy dostarczyć na własny koszt najpóźniej do 2 października do godz. 9:00. Palety do prezentacji dyń oraz wózek widłowy do rozładunku zapewnia organizator.
Dynia musi być zdrowa i nieuszkodzona, w szczególności nie może posiadać pęknięć, wnęk, ciał obcych itp. Dynia nie może również mieć koloru szarego, niebieskiego i zielonegony. Łodyga jest dozwolona ale bez winorośli. Niedozwolone są wszelkie elementy sztucznie zawyżających jej wagę m.in. kamienie, piasek itp.
– Każdy uczestnik może dostarczyć i zgłosić do finału konkursu tylko jedną dynię – mówił Tadeusz Woźniak, dyrektor Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze Ochli.
Jak było w zeszłym roku
Do pierwszej edycji konkursu Lubuska Mega Dynia zgłosiło się ok. 150 chętnych, do których zostały wysłane nasiona specjalnej odmiany. Do etapu finałowego zgłoszono niespełnia 50 dyń. Mimo, że największy okaz ważył aż 52 kg to nie przeszedł wszystkich formalnych testów.
W kategorii „Organizacje i instytucje” wygrało Miasto Nowa Sól, które wyhodowało dynię o wadze 38,72 kg. W kategorii „Osoby fizyczne” pierwsze miejsce zajął Andrzej Rogowski, który wyhodował dynię o wadze 45,14 kg. W kategorii „Szkoły” zwyciężył Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy ze Wschowy, którego dynia osiągnęła wagę 22,72 kg.