Biznesowy lunch czy kolacja to nie tylko spotkanie przy posiłku.

Kolacja biznesowa czy lunch to nie tylko spotkanie przy posiłku.
Materiał promocyjny partnera – fot. ulalachef.com

Główną zasadą lunchu biznesowego jest wzmacnianie relacji z partnerami. Kluczem do sukcesu jest właściwa organizacja wydarzenia oraz smaczne jedzenie.

Nie eksperymentuj

Jeśli nie jesteś pewien swoich zdolności kulinarnych, nie próbuj na siłę zaskoczyć swoich gości. Wybierz potrawy, co do których jesteś pewien, że potrafisz je przygotować. Alternatywą jest kucharz do wynajęcia. To bardzo wygodna opcja i gwarancja, że jedzenie będzie nie tylko smaczne, ale też odpowiednio podane. Dodatkowo takie rozwiązanie pozwala ci całkowicie skupić się na rozmowie i zabawianiu gości. Nie musisz biegać do kuchni, pilnować kolejności podawania potraw czy martwić się o ich przygotowanie. Szef kuchni zrobi to wszystko za ciebie.

Przygotuj stół

Najpierw musisz wysłać zaproszenia. Można to zrobić telefonicznie lub osobiście. Omów z szefem kuchni wyprzedzeniem przybliżone menu. Niech prywatny kucharz zaprezentuje ci swoje pomysły i scenariusz ich podawania. Zastanów się, kto i gdzie usiądzie. Umieść najważniejszą osobę w najlepszym miejscu, usiądź po jej prawej ręce. Jeśli są dwie takie osoby, najlepiej posadzić je po jednej stronie lub naprzeciwko, ale nie siadaj między nimi.

Kolacja biznesowa

Daj pierwszeństwo swoim gościom, jeśli chodzi o wybór alkoholi. Dostosuj się do ich wyboru. Pij oszczędnie. Jeśli przesadzisz z alkoholem, zepsujesz atmosferę przy kolacji. Możesz polecić to lub inne danie, które wcześniej prezentował ci kucharz. Jeśli sam jesteś gościem, możesz poprosić o rekomendacje. Serwując wino, najważniejszą rzeczą, o której należy pamiętać, jest to, że ekstrawagancja w wyborze, wcale nie świadczy o twojej klasie. Wino powinno odpowiadać twojemu statusowi. Pamiętaj, aby sprawdzić, czy jedzenie, które przyniesie kucharz, pasuje, do tego co zamówili twoi goście. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, najpierw zapytaj swoich gości, czy wszystko pasuje do ich zamówienia, jeśli nie, porozmawiaj z głównym kelnerem.

Deser

Nie zapomnij o deserze. Ten czas jest najważniejszy w biznesowym lunchu. To podczas deseru zapadają wszystkie decyzje i zawierane są umowy. Następnie zaoferuj kawę lub herbatę. Bądź uważnym słuchaczem przez cały posiłek, staraj się nie mówić za dużo. Ale podczas deseru bądź w pełni przygotowany. To czas na podejmowanie decyzji.

Co o tym sądzisz? Zostaw komentarz