Branża gastronomiczna jest wymagająca. Osoby bezpośrednio z nią związane to przede wszystkim kucharze i szefowie kuchni, dla których duże znaczenie ma odpowiedni strój. Praca w gastronomii jest dynamiczna, dlatego odzież musi być wygodna. Nie można jednak pominąć jej walorów wizualnych. Odpowiednio dopasowane ubranie powinno więc spełniać szereg wymagań. Jakie elementy garderoby mogą sprostać potrzebom pracowników kuchni? Czytaj dalej – wyjaśniamy.
Odzież gastronomiczna – poznaj najważniejsze elementy stroju kucharza
Zestaw ubrań szefa kuchni pełni dwie podstawowe funkcje – jest traktowany jako strój ochronny, ale także jako oznaczenie stanowiska pracy. Aby pracownicy nie mieli problemu z identyfikacją kucharzy, warto wybrać odzież z haftem – ta niewielka naszywka pozwoli na błyskawiczne rozpoznanie szefa kuchni, kucharza czy pomocnika. Zastanawiasz się, gdzie można kupić takie modele? To bardzo proste – odwiedź np. https://arthaft-sklep.pl i wybierz wszystkie opcje dodatkowe, które powinny znaleźć się na stroju. Na komplet składa się kilka elementów, które obowiązkowo powinien mieć w swojej szafie każdy kucharz. Do najważniejszych zaliczamy:
- fartuch – występuje w różnych kolorach, a każdy oznacza inną pozycję w kuchni. Ma chronić przed zabrudzeniem;
- spodnie i bluza kucharska – to podstawowe elementy garderoby, zapewniające wygodę podczas pracy w kuchni;
- czapka – służy do zakrycia włosów, które mogłyby przypadkowo znaleźć się w przygotowywanych potrawach.
Choć ubrania noszone w pracy muszą być przede wszystkim wygodne, nie bez znaczenia pozostają ich walory wizualne. Warto mieć na uwadze to, że szefowie kuchni powinni zawsze prezentować się nienagannie i profesjonalnie.
Jak wybrać odzież do pracy w gastronomii?
Odzież gastronomiczna musi spełniać szereg wymagań. Najważniejsze jest to, by była uszyta z wysokogatunkowej tkaniny, z której wywabianie plam i zabrudzeń nie będzie wyzwaniem. Ubranie przeznaczone do pracy w kuchni musi wyróżniać się odpornością na trudne warunki – związane z intensywną eksploatacją. Wielokrotne pranie nie powinno wpływać na jej właściwości i intensywność koloru.
Estetyka i jakość ubrań dla kucharza powinny iść w parze z wygodą noszenia. To oznacza, że każdy element garderoby musi być dopasowany do sylwetki pracownika i zapewniać mu swobodę ruchów. Tylko odpowiednio dobrana odzież jest w pełni funkcjonalna. Pamiętaj, że w punktach gastronomicznych każdy detal ma znaczenie!