Każdy organizm potrzebuje witamin, które gwarantują prawidłowy rozwój. To samo dotyczy krów mlecznych, charakteryzujących się wysokim potencjałem produkcyjnym. Wykorzystanie go w pełni jest możliwe, jeśli hodowca zapewni zwierzętom dobrostan. Należy zatem zadbać o właściwe żywienie i dostarczenie krowom mlecznym witamin. Jakie są niezbędne? Kiedy należy je podawać? Wskazówki znajdziesz w naszym artykule.
Kiedy należy stosować witaminy dla krów mlecznych?
Utrzymanie stada w dobrej kondycji jest gwarancją pozytywnych wyników produkcyjnych. Konieczna jest do tego właściwie zbilansowana dieta, która dostarczy krowom mlecznym niezbędnej ilości składników odżywczych, mineralnych i witamin. Niestety nawet odpowiednio skomponowane pożywienie może nie być wystarczające, szczególnie jeśli chodzi o pokrycie zapotrzebowania na witaminy. Ich niedobory mogą być fatalne w skutkach – każda z nich bowiem spełnia określoną funkcję w organizmie.
Witaminy dla krów mlecznych powinieneś podawać nie tylko dlatego, by uniknąć ich niedoborów. Udowodniono, że wysokowydajne bydło może przyjmować przekraczające dzienne zapotrzebowanie dawki witamin, szczególnie w okresach większej produktywności lub rozrodu. To niezwykle ważne także dla zapewnienia zdrowia krowom karmiącym i ich młodym.
Jakie witaminy dla krów mlecznych warto podawać?
Rynek oferuje kompleksy witamin dla bydła mlecznego, które możesz podawać krowom w formie płynnej, razem z wodą. Takie mieszanki znajdziesz np. e-sklepie Moja Hodowla. Suplementacja nie wymaga konsultacji z weterynarzem – jako hodowca sam decydujesz o zasadności podawania witamin. Ważne jedynie, abyś przestrzegał zaleceń producenta. W kompleksie znajdziesz takie witaminy, jak:
- witamina A – zapewnia właściwy rozwój i jest cenna w okresie rozrodu dla krowy oraz młodego cielaka, wspiera także odporność;
- witamina D – ważna w okresie rozrodu, wspiera rozwój kości;
- witaminy z grupy B – wspierają prawidłowy rozwój i pracę niemal wszystkich układów wewnętrznych, wspomagają radzenie sobie ze stresem;
- witamina E – naturalny przeciwutleniacz;
- witamina K – wspiera krwiotwórczość.
Pokrycie zapotrzebowania na witaminy sprzyja wzrostowi wydajności mlecznej, a także warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu w taki sposób, by jak najlepiej wykorzystać jego potencjał produkcyjny.