Marzy Ci się czasem powrót do krainy smaków dzieciństwa, aby poczuć zapach i smak ulubionych domowych, swojskich wędlin? A może masz w pamięci rodzinne świniobicia, które były wydarzeniem dla rodziny i przyjaciół? Jeśli wędliny ze sklepów spożywczych nie spełniają Twoich oczekiwań i pragniesz czegoś więcej – zapraszamy do Rusiborza.

Domowe wędliny z Rusiborza. Twój smak na lata
Domowe wędliny z Rusiborza. To tutaj się wszystko zaczęło! – fot. Paczka z Rusiborza

Jak wyglądało świniobicie? 

Tradycyjne staropolskie świniobicie miało miejsce w grudniu. Z czasem stało się swoistym wydarzeniem, które odbywało się nawet do dwóch czy trzech razy w roku. W tym dniu zwoływano tzw. „masorza”, czyli rzeźnika. Proces uboju i przygotowywania mięsa miał miejsce w warunkach domowych.

↓ Kontynuuj czytanie po reklamie ↓

Po rozbiorze, porcjowaniu i przygotowaniu mięsa zwyczajem stał się poczęstunek dla rodziny i znajomych, nierzadko zakrapiany wódką. Po świętowaniu powracano do wykonywania wyrobów: kaszanki, salcesonu, kiełbasy czy wątrobianki. Kiełbasy wędzono w tzw. „wędzokach”, czyli przydomowych wędzarniach. Kolor i aromat zyskiwały dzięki użyciu drzewa śliwkowego do tego procesu. Wyrobami obdarowywało się także bliskich sąsiadów. Cykliczne wydarzenie, jakbym było świniobicie, oprócz walorów smakowych, było też działaniem mającym na celu dawanie mięsa i oczekiwania w zamian rewanżu.

Niestety ta wyjątkowa tradycja zaczęła zanikać. Złożyło się na to wiele czynników: tempo życia nowoczesnego społeczeństwa, brak (zaprzyjaźnionych) rzeźników, rezygnacje indywidualnych rolników z chowu trzody chlewnej – a w efekcie produkcja na skalę przemysłową. Nie bez wpływu było również dołączenie Polski do Unii Europejskiej, a co za tym idzie zwiększenie wymogów sanitarno-weterynaryjnych. 

📎  ASF i niskie ceny wieprzowiny szkodzą hodowli w Lubuskiem [analiza]

Domowe wędliny z Rusiborza. Tego o nas nie wiedziałeś

Domowe wędliny z gospodarstwa w Rusiborzu
Domowe wędliny z Rusiborza – fot. Paczka z Rusiborza

Stosujemy metodę karmienia świnek na mokro, wyeliminowaliśmy stosowanie antybiotyków, zaś paszę komponujemy między innymi z własnych zbóż bez GMO, aby przygotować naturalny posiłek dla naszych świnek. Do naszych wyrobów nie używamy polepszaczy, ani wzmacniaczy smaku, stosujemy zaś naturalne, świeżo mielone przyprawy. Nie mrozimy mięsa, ponieważ codziennie dokonujemy świeżego rozbioru.

Jedna świnka to 10 gotowych Dużych Paczek z Rusiborza lub 20 Małych Paczek z Rusiborza o stałym składzie. Dzięki takiemu podziałowi nic się nie marnuje, nie jest wyrzucane, odkładane czy mrożone – w ten sposób gwarantujemy tylko świeże wyroby.

Chcemy, aby nasi klienci mieli szansę powrotu do tradycyjnych smaków świniobicia poprzez zakup naszych wyrobów i skosztowania najwyższej jakości swojskich, domowych wędlin. Wędlin sporządzanych według tradycyjnych receptur, z poszanowaniem środowiska i dobrostanu zwierząt oraz wytwarzanych zgodnie z najwyższymi standardami higieniczno-sanitarnymi. Nasi dziadkowie stosowali sól peklową, aby zachować najwyższą świeżość wyrobów i my również korzystamy z tej mieszanki soli oraz substancji konserwującej. Dzięki peklowaniu ograniczamy rozwój bakterii i chronimy mięso przed laseczkami jadu kiełbasianego, a nasze wyroby okraszamy szczyptą aromatycznych przypraw.

📎  Kwietniowe statystyki COVID-19 w lubuskich szpitalach

Wieprzowina zawiera białko doskonałej jakości o podobnej wartości odżywczej do wołowiny czy drobiu, dlatego z powodzeniem mogą ją spożywać zarówno dzieci, jak i osoby starsze. Ponadto w mięsie wieprzowym znajdziemy wszystkie niezbędne aminokwasy, tzn. takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć, a które są potrzebne do budowy tkanek. 

Nasza receptura jest więc prosta: świeże mięso wieprzowe o bardzo wysokim statusie zdrowotnym oraz naturalne przyprawy. Krótki i naturalny skład – tylko tyle i aż tyle.

Łączymy tradycję z nowoczesnością

Naturalną koleją rzeczy dla nas była budowa masarni, w której wytwarzamy wyroby tylko ze świnek, które urodziły się u nas. Dlatego możemy zagwarantować najwyższej jakości mięso i wędliny z Rusiborza. Z uwagą czuwamy nad całym procesem produkcyjnym. Na tle innych hodowców wyróżnia nas więc fakt, że nie skupujemy mięsa i nie korzystamy z usług pośredników. Chcemy działać zgodnie z naturą i dlatego wytyczamy nowy kierunek w branży mięsno-wędliniarskiej.

Domowe wędliny z Rusiborza z dostawą prosto do Ciebie

Domowe wędliny z dostawą do domu
Domowe wędliny z dostawą do domu – fot. Paczka z Rusiborza

W czasie pandemii tak przeorganizowaliśmy naszą pracę, aby móc dalej dostarczać Ci bez przeszkód najświeższe produkty. Tak oto narodził się pomysł sprzedaży wysyłkowej. Dzięki nowoczesnym, a jednocześnie ekologicznym opakowaniom możemy dostarczać nasze domowe wędliny z Rusiborza w każdy zakątek Polski.

📎  Rozmawiali z młodymi dla młodych o przyszłości Europy

Jako jedyni w kraju opracowaliśmy innowacyjne paczki – podczas wysyłki mięso i wędliny z Rusiborza utrzymują odpowiednią temperaturę dzięki zachowaniu ciągu chłodniczego podczas pakowania.

Opracowaliśmy wyjątkowy karton ze ściankami termoizolacyjnymi – w środku znajdziemy torbę termiczną, a cały pakunek utrzymuje odpowiednią temperaturę dzięki niecodziennemu chłodziwu jaką jest zamrożona woda źródlana, która jest zdatna do wypicia po rozmrożeniu.

W naszym sklepie internetowym mamy dwa gotowe zestawy paczek: Duża Paczka z Rusiborza (1/10 świnki) i Mała Paczka z Rusiborza (1/20 świnki), a na życzenie klientów stworzyliśmy też możliwość zakupu pojedynczych wyrobów i komponowania własnych paczek (ilość pojedynczych wyrobów jest ograniczona, co wynika z naszej zasady równego podziału mięsa z jednej świnki).

Potrzeby i pomysły naszych klientów są dla nas niezwykle ważne – dlatego wprowadzamy nowe, sezonowe produkty do naszej oferty. Po Wielkanocnej uczcie, czas na grilla! Wystarczy więc, bez wychodzenia z domu zamówić wędliny z Rusiborza i zaprosić przyjaciół czy sąsiadów, aby móc rozkoszować się smakiem pysznych, w pełni aromatycznych i naturalnych swojskich wędlin najwyższej jakości.

Co o tym sądzisz? Dodaj komentarz