Mieszkańcy Gorzowa Wielkopolskiego stali się częścią społeczności Pogromców Marnowania Jedzenia dzięki Too Good To Go! W aplikacji dostępne są już pyszne paczki niespodzianki z gorzowskich restauracji, kawiarni, sklepów i cukierni, z produktami w bardzo przystępnej cenie. A to wszystko po to, by uratować posiłki, których nie udało się sprzedać danego dnia.
Długo wyczekiwana, rewolucyjna aplikacja do walki z marnowaniem jedzenia wreszcie oficjalnie zainaugurowała w Gorzowie Wielkopolskim. W regionie startuje Too Good To Go, dające szansę na uratowanie wielu smacznych posiłków. Od dawna w mieście prężnie działają Banki Żywności, a kiedy tylko Gorzowianie zauważą w swoich domach nadwyżki jedzenia udają się z nimi do lodówek społecznych. Te najpopularniejsze zwłaszcza w okresie świątecznym znajdują się w Stowarzyszeniu Klub Abstynenta oraz w Towarzystwie Pomocy im. Świętego Brata Alberta. Od teraz mieszkańcy miasta zyskali kolejną możliwość, a restauratorzy okazję, aby zapoznać szersze grono klientów ze swoją ofertą.
Too Good To Go to narzędzie dla każdego posiadacza smartfona łączące mieszkańców miasta i okolic z ulubionymi lokalami, które na koniec dnia przygotują pyszną paczkę-niespodziankę ze świeżą, niesprzedaną danego dnia żywnością. Aplikacja pomaga nie tylko zagospodarować nadwyżkę jedzenia, ale również wspiera branżę gastronomiczną, aby ograniczać straty i zyskać nowych klientów. Gorzów Wielkopolski to już kolejne miasto na mapie Polski, gdzie można uratować przepyszne posiłki. Z Too Good To Go można również korzystać w Płocku, Radomiu, Białymstoku, Opolu, Olsztynie, Elblągu, Toruniu, Bydgoszczy, Rzeszowie, Katowicach, Bielsku – Białej, Wrocławiu, Łodzi, Trójmieście, Warszawie, Krakowie, Szczecinie i Poznaniu.
Wśród miejsc, które dołączyły do rewolucji z Too Good To Go w Gorzowie Wlkp., znalazły się: Pierogarnia Łasuch, Babeczki i cukiereczki, Kawiarnia Trzy Światy, Niebo w mieście, Bar u Bartosza, Dzień dobry cafe, Łubu Dubu, Obiad z okienka, Catering Piotr Kisson, Kawiarnia Hamak, Czart Pub&Restaurant, Współdzielnia.
– Dlaczego zdecydowaliśmy się dołączyć do Too Good To Go? Bardzo bliska jest nam idea zero waste, nasze menu jest tak przemyślane, a procesy technologiczne tak opracowane – by nie generować strat w żywności. W naszych paczkach zapewne znajdą się zarówno nowości, ale też potrawy sezonowe i produkty spoza karty, bo nigdy do końca nie wiadomo, co danego dnia zostanie. – mówi Patrycja Gurgul, manager Restauracji Łubu Dubu.
Warto przypomnieć, że problem wyrzucania żywności dotyczy każdego z nas. Jak wskazują najnowsze badania w ramach projektu PROM, rocznie marnujemy 4,8 mln ton jedzenia! Oznacza to, że w Polsce w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kilogramy żywności w całym łańcuchu, z czego aż 92 kg w polskich domach – czyli zawrotne 60%. Na całym świecie w każdej sekundzie 51 ton jedzenia ląduje w koszu, co nie jest bez znaczenia dla środowiska. Produkcja każdego produktu żywnościowego zużywa określoną ilość wody i energii. Wraz z wyrzucanym posiłkiem marnujemy również naturalne zasoby naszej planety oraz narażamy ją na niepotrzebną emisję CO₂. Aż 8-10% globalnej emisji gazów cieplarnianych ma swoje źródło w zmarnowanym jedzeniu.
Każda uratowana paczka-niespodzianka, to ekwiwalent 2,5 kg niezmarnowanej emisji CO2. W ciągu dwuletniej działalności użytkownicy aplikacji uratowali prawie 2 000 000 posiłków, nie marnując tym samym 5 000 000 kg CO2. To tyle ile wyemitowałby samolot, wykonując 990 lotów dookoła świata.
– Witamy Gorzów Wielkopolski na pokładzie Too Good To Go! Od dzisiaj grono Pogromców Marnowania Jedzenia powiększa się o mieszkańców miasta. Jestem pewna, że zrobimy wiele dobrego dla idei niemarnowania żywności i wspólnie uratujemy tony pysznego jedzenia. – mówi Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go.
Aby dołączyć swój biznes do rewolucji w niemarnowaniu, wystarczy wejść na stronę internetową aplikacji.