- Ogłoszenie społeczne -

Wrzesień to tradycyjnie już czas na winiarskie dożynki. Winobranie w Zaborze już za nami. – Ten rok był dobry dla winorośli i winiarzy – mówiła marszałek Elżbieta Anna Polak podczas winobrania w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze.

winobranie w zaborze
fot. Pixabay

Już po raz piąty w miejscu, gdzie bije serce lubuskiego winiarstwa w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze na największej w Polsce samorządowej winnicy odbyły się tradycyjne winiarskie dożynki. Zgodnie z tradycją wydarzeniu patronował bóg wina Bachus. Niestety pogoda nie pozwoliła na zbiory, ale udało się wytłoczyć pierwszy sok z tegorocznych winogron. – Jak mówią winiarze, cukier rośnie, kwasowość spada. Tegoroczne zbiory mają bardzo dobre parametry. To był dobry rok dla winorośli – mówiła podczas święta marszałek Elżbieta Anna Polak.

Marszałek przypomniała, że pierwszą sadzonka została posadzona na samorządowej winnicy 8 lat temu. Po trzech latach były zebrano pierwsze owoce i odbyło się pierwsze lubuskie winobranie.

Goście, którzy przybyli do Lubuskiego Centrum Winiarstwa mogli przyjrzeć się procesowi tłoczenia soku z winogron, posłuchać lekcji o lubuskim winie autorstwa Krzysztofa Fedorowicza (winnica Miłosz), skosztować lubuskiego trunku, a także spróbować tradycyjnych lubuskich przysmaków. Uroczystość uświetnił występ Lubuskiego Zespołu Pieśni i Tańca im. Ludwika Figasa.

Winobranie to także doskonała okazja do podziękowania winiarzom za ich ciężką pracę. Jedną z form uhonorowania ich trudu jest przyjęcie w poczet Rady Ambasadorów Lubuskiego Winiarstwa. Tym razem do tego zacnego już grona dołączyli: Guillaume Dubois – Winnica Gostchorze, Renata Wiśniewska – Winnica Saint Vincent, Katarzyna i Piotr Żelazny – Winnica Żelazny, Marcin Furtak – Winnica Saganum, Izabela Tyliszczak – Winnica Pod Lipą, Zygmunt Prętkowski – Winnica u Michała, Władysław Hiki – Winnica Hiki. 

Winobranie za nami. Teraz czekamy aż wino dojrzeje. Tradycyjne Święto Młodego Lubuskiego Wina już w listopadzie.

Co o tym sądzisz? Dodaj komentarz